*

LauriHeimonen

Kaikki blogit puheenaiheesta CO2-päästöt

Romutuspalkkiolle hyvä vaihtoehto

Vuonna 2018 tulee jälleen käyttöön etupäässä hyvätuloisille suunnattu sosiaalinen tulonsiirto, eli autojen romutuspalkkio. Maksimissaan romutuspalkkio on jopa 2500 euroa per auto.

CO2-päästöjen leikkaukset perusteettomia

Poliitikot ilmeisesti uskovat ihmisperäisten CO2-päästöjen hallitsemaksi väitettyyn ilmaston lämpenemiseen, vaikka sille todellisuudesta ei asianmukaista näyttöä ole olemassakaan. Sensijaan on todettavissa, että viimeaikaisessa ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousussa fossiilisista polttoaineista aiheutuvan, ihmisperäisen CO2-pitoisuuden osuus ilmakehän hiilidiokdidipitoisuuden kokonaisnousussa on ollut korkeintaan vain noin 4 %. Lisäksi geologiset ja viimeaikaiset havainnot osoittavat, että ilmakehän hiilidioksidiptoisuuden trendit seuraavat ilmaston lämpötilatrendejä eikä päinvastoin.

Hybridihaavasta fossiilisten polttoaineiden korvaaja

Hesarin tiedesivu käsittelee geenimanipuloitua puunkasvatusta, jolla mullistetaan metsänkasvatus. http://www.hs.fi/m/paivanlehti/27092016/tiede/ Nopeakasvuinen haapa avaa mahdollisuuksia myös sitoa ilmakehän hiilidioksidia ilmakehästä metsänkasvatukseen entistä nopeammin ja kun nopeakasvuista puuta jalostetaan tuotteiksi, hiili säilyy tuotteissa kunnes se kierrätetään. Kuitua ei tarvitse aina polttaa vaan sitä voidaan kierrättää.

Jos päästökauppa ei toimi, mikä sitten toimii?

Eilen nähtiin kaksi mielenkiintoista hiilidioksidipäästöjen hinnoitteluun liittyvää avausta, kun professori Matti Liski kommentoi Ylen uutisessa päästökaupan ongelmia ja ministeri Kai Mykkänen puolestaan ehdotti yhteispohjoismaista hiiliveroa.

Ydinvoima pysyy osana pohjoismaista energiaratkaisua tulevaisuudessakin

Ruotsi ei aiokaan korvata ydinvoimaloitaan ainakaan tuulivoimalla, aurinkokennojen lisääminen kotitalouksissa ja sähköautojen käyttöönotto taas pysähtyy akkuteknologiaan. https://www.technologyreview.com/s/601757/tesla-solarcity-success-depends-on-battery-technology-that-doesnt-yet-exist/

 

Kun todellisuus ja ideologia kohtaavat

Saksassa on parin päivän ajan hämmästelty uusiutuvan energian linjauksia tuulivoiman osalta, tuulivoiman osalta voidaan jo joutua rajoittamaan 2018 jälkeen pystytettäviä uusia tuulivoimaloita. Uusiutuvien osuus uuden linjauksen mukaan ei saisi nousta yli 40 %, korkeintaan 45 % voisi olla mahdollista. Kts. linkki!

 

EU panostaa tuulivoimaan strategisen investointiohjelman kautta

Euroopan investointipankki EIP,  Euroopan komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen ja Euroopan investointipankin (EIP) varapääjohtajan Jan Vapaavuoren tukemana investoivat ruotsalaiseen tuulivoimarakentamiseen, perusteluna hiilidioksidipäästöjen vähentäminen jo hiilidioksidin osalta nolla (0) päästöisestä sähköntuotannosta! 

Yle ja kivihiilen kieltolaki

Kansanedustajien energiaremonttiryhmä ja Greenpeace haluavat estää kivihiilen käytön kokonaan uutisoi Yle, eikä kyseenalaista vähääkään uutisen tarkoitusta, tai seurausta jos kivihiili kielletään. Miten hoidetaan huoltovarmuus sähkön ja lämmön saanti Suomessa, hiili käytetään tarkkaan hyödyksi, eikä energiaa mene hukkaan. Terästuotantoon tarvittavan hiilen laatuvaatimukset ovat tiukemmat kuin energiantuotannossa. Siihen hiili tuodaan Australiasta ja Yhdysvalloista.

Alkuun kannustavat tuulituetkin vähentävät CO2- päästöjä

Tuuli- ja aurinkovoiman, uusiutuvien energioiden, cleantechin, jne. valitettavasti vain samaa uusiutumattomana toistavia mantrojaan hokevien vastustajien argumentoinnit – mm. tri Eija-Riitta Korholan  'pamfletti' - ovat perustuneet todelliseen teknistaloudelliseen tietämättömyyteen & taitamattomuuteen, yksipuoleisuuteen, suhteellisuustajun puutteeseen, pelkästään joukkohysteeriseen populismiin, suoranaiseen pravdaismiin.

Ydinvoiman vaihtoehdot lisäävät päästöjä (TS Mielipide 26.10.14)

Turun Sanomissa 26.10.2014 julkaistu vastineeni Leo Straniuksen ja Tea Tawastin mielipiteeseen

Luonto-liiton Leo Stranius ja Tea Tawast ovat turpeen polton kritiikissään (TS 18.10.) puoliksi oikeassa.

Turpeen polton lisääminen on Suomelle jo yksin taloudellisessa mielessä merkittävä riski, jos ja kun ilmastonmuutoksen torjunnassa edistytään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä