Väärinymmärretty ihmisperäinen lämpeneminen?

Eilen yle TV1:n aamulähetyksessä olivat haastateltavina energiatehokkuuden professori Jero Ahola ja VTT:n erikoistutkija Ville Tulkki. Heidän sanomansa ymmärsin niin, että fossiilisista polttoaineista aiheutuvien hiilidioksidipäästöjen kasvusta on päästävä eroon vuoteen 2050 mennessä, ja sen jälkeen on jo olemassa olevienkin hiilidioksidipäästöjen vähentämistä jatkettava.

 

Tämän näen samanhenkiseksi pääministeri Juha Sipilän toteamuksen kanssa http://lauriheimonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260250-pariisin-sopimus-pe… : ”Pääministeri Juha Sipilä tänään TV1:n Ykkösaamussa kertoi, että Suomen tavoitteena on vuoteen 2045 mennessä olla 'hiilineutraali'. Jos näkemykseni mukaan Pariisin sopimukselle en asianmukaisia perusteita löydä, en voi myöskään ymmärtää, mihin tuo hallituksemme tavoite perustuu.”

 

Lisäksi liitän tähän myös mainintani, mitä puheenvuorossani Pariisin sopimus perusteeton http://lauriheimonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260250-pariisin-sopimus-pe… olen todennut: ”Kun Petteri Taalaksen haastattelusta Yle TV1:n Ykkösaamussa 25.8.2018 ymmärsin hänen uskovan ihmisperäisten hiilidioksidipäästöjen vaikutuksen olevan ilmaston lämpenemiseen niin uhkaava, että jos ei mitään sen torjumiseksi tehdä, ilmaston lämpötila nousee jopa 8 C-astetta. Toisaalta ymmärsin hänen iloitsevan siitä, jos hän sattuukin olemaan tämän uskonsa kanssa täysin väärässä. Minun uskoni taas on se, että meillä on mahdollisuus tuottaa hänelle mahdollisimman pian tämä ilo uhkaavaksi uskotun ihmisperäisen lämpenemisen mahdottomuudesta, ennenkuin perusteeton Pariisin sopimus, vain menetyksiä tuottavana, ehtii tämän ilon korvata surulla.”

 

Kerrattakoon tässä vielä, miksi em. puheenvuoroni perusteella pidän Pariisin sopimusta perusteettomana.

 – 1980-luvun lopulla YK.n poliitikot perustivat hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC selvittämään ihmisperäisten hiilidioksidipäästöjen aiheuttamaksi uskotun ilmaston lämpenemisen tieteellisen perustan.

 – Kun YK:n Rion konferenssiin 1992 mennessä tuolle ihmisen hiilidioksidipäästöjen aiheuttamaksi uskotulle ilmaston lämpenemiselle ei varsinaista näyttöä ollut, pidettiin kuitenkin varovaisuussyistä tärkeänä ryhtyä kustannustehokkaasti leikkaamaan ihmisperäisiä hiilidioksidipäästöjä.

 – Ihmisperäisiä hiilidioksidipäästöjä alettiin sitten leikata Kioto-protokollan mukaisesti, mistä seurasi lähinnä vain menetyksiä.

 – Kun todellisuudesta ei näyttöä ihmisperäisten hiilidioksidipäästöjen aiheuttamaksi uskotusta ilmaston lämpenemisestä ollut, IPCC omaksui ilmastomallein tuotetut, hypoteettisina pidettävät tulokset, mitkä pohjautuivat kehäpäätelmiin ja olettamuspohjaisiin parametreihin. Niiden toimimattomuutta kuvaa mm. se, että ilmastomallein ei ole pystytty ilmaston tulevien lämpötilojen kehitystä asianmukaisesti ennustamaan eikä menneitä ilmaston lämpötiloja asianmukaisesti arvioimaan.

 – Pariisin sopimus perustuu IPCC:n omaksumaan, ilmastomallein laskettuun ilmaston herkkyyteen eli arvioon ilmaston lämpenemisestä ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kaksinkertaistuessa. IPCC:n omaksuma ilmaston herkkyys on osoittautunut hyvin epätarkaksi ja liioitelluksi. IPCC on ilmaston herkkyydelle omaksunut keskimäärin luokkaa 3 C-astetta olevan arvon. Asiaa tarkkaan tutkiessaan luottamuksellisina pitämäni asiantuntijat ovat tulleet tulokseen, minkä mukaan ilmaston herkkyys on niin vähäinen, ettei sitä ole voitu erottaa nollasta. Tämä kyseenalaistaa Pariisin sopimuksen perusteet.

 – Olen itse todennut, että meilllä on kaksi helposti ymmärrerettävää tosiasiaa, miksi IPCC on omaksumissaan ilmaston herkkyysarvioissaan väärässä. a) Ensinnäkin IPCC:n arvioissa oletetaan, että viimeaikoina tapahtunut ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden nousu on kokonaan ihmisperäisistä hiilidioksidipäästöistä johtuva, kun taas luonnonlakien mukaisen, hiilidioksidin kokonaispäästöjen ja hiilidioksidin kokonaisabsorptioiden välisen dynaamisen tasapainon perusteella arvioitaessa, viimeaikaisen ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kokonaisnousussa on korkeintaan vain luokkaa 5 % oleva ihmisperäinen osuus. b) Toiseksi viimeisen 100 miljoonan vuoden ajalta tähän päivään saakka ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden muutostrendien on todettu seuranneen ilmaston lämpötilan muutostrendejä eikä päin vastoin.

 

Omassa puheenvuorossani Ihmisen osuus ilmaston lämpenemisestä häviävän pieni http://lauriheimonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259844-ihmisen-osuus-ilmas… yhteenvetonani kirjoitin:

 

”Yhteenvetona haluan todeta, että Pariisin sopimuksen mukaiset, ihmisperäisistä hiilidioksidipäästöistä tapahtuvat leikkaukset tuottavat vain menetyksiä. Kuten näillä sivuilla olen jo moneen kertaan todennut, hallituksen on korkea aika turvautua vaihtoehtoiseen strategiaan, mikä tässä tapauksessa voisi tarkoittaa esimerkiksi asianmukaista varautumista luonnollisiin ilmastonmuutoksiin ja sään ääri-ilmiöihin.”

LauriHeimonen
Sitoutumaton Lohja

Diplomi-insinööri, eläkeläinen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu