LauriHeimonen

Miksi Keski-Amerikan hurrikaanit voimissaan juuri nyt?

Jotta ei heti alettaisi perusteettomasti syyttämään ihmisperäisiä hiilidioksidipäästöjä syypäiksi hurrikaanien syntyyn, kiirehdin tässä ohjaamaan keskustelua oman käsitykseni mukaisiin, luonnollisiin syihin.

 

Tämänhetkinen auringon aktiivisuuden nousu - auringon pilkkujen lisääntymisen muodossa ja magneettikenttien muutosten seurauksena - saa aikaan maapallolle tulevan kosmisen säteilyn vähenenemisen. Siitä sitten seuraa pilvipeitteitä katalyyttisesti lisäävien pienhiukkasten väheneminen ilmakehässä. Auringonsäteilyn lisääntyminen ja sen seurauksena lämpeneminen, erityityisesti päiväntasaajaseudun merialueilla, on hurrikaanien syntymisen syy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Hurrikaani syntyyn vaaditaan merialue, jossa on vähintään kymmenen metrin paksuinen 26-asteinen vesikerros. Tästä lämpimästä vedestä haihtuu runsaasti vesihöyryä, joka toimii energian lähteenä hurrikaanin synnyssä. Coriolisvoima saa tämän kohoavan ilman pöyrimisliikkeeseen.

Siitä voidaan olla montaa mieltä onko aurinkomyrskyjen lisääntyminen ainoa syy merien lämpenemiseen.

Käyttäjän HannuSinivirta kuva
Hannu Sinivirta

Lauri:

Olet kohtuullisen oikeassa. Hurrikaaneja on esiintynyt aiemminkin vastaavissa olosuhteissa, -tosin nyt historiallisesti voimakkaampina. Magneettiset myrskyt vaikuttavat pienhiukkasten varaukselliseen muodostumiseen ilmakehässä sitä tehokkaammin, kuinka hyvin auringosta tulevat varautuneet hiukkaset tangeeraavat maan magneettisten voima-viivojen suunnassa.

Kosmisten hiukkasten pääsy ilmakehään ja maahan kohdistuu jatkuvana pallo-pinta-alana. Päiväntasaajalla magneettiset voimaviivat ovat kohtisuorassa kosmisten hiukkasten tulosuunnassa, kun taas napa-alueilla kosmiset hiukkaset tangeeraavat pienessä kulmassa magneettisiin voimaviivoihin ja pääsevät helpommin läpi.

Meret lämpenevät pääsääntöisesti auringon aktiivisuuden mukaan, mutta myös kasvihuonekaasujen ja infran so. väestönkasvun seurauksena.

Ihmisen vaikutus ilmaston lämpenemiseen on huomioitava niissä konteksteissa, missä vaikutus on ilmeisin.

Kysymys on myös periaatteista ja filosofisista näkemyksistä, ei pelkästään fysiikasta.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

" Meret lämpenevät pääsääntöisesti auringon aktiivisuuden mukaan, mutta myös kasvihuonekaasujen ja infran so. väestönkasvun seurauksena."

Seuraavassa vähän vahvistusta auringon aktiivisuuden ja kosmisten säteiden vaikutuksesta, noin historiallisessa perspektiivissä.

Saksan kaakkoisosasta Chemnitz:stä löytynyt permikauden fossiilinen metsä osoittaa jaksottaista puulustojen muodostumista 10,62 vuoden jaksoissa, eli kuten 11 vuoden Milankovićin syklit nykyisin.

https://en.wikipedia.org/wiki/Chemnitz_petrified_f...

”Siksi spekuloimme ja keskustelemme siitä, että kuten nykyäänkin, sunspot-aktiviteetti aiheutti kosmisen säteilyn osalta vaihtelua ilmakehässä vaikuttaen pilvien muodostumiseen ja vuotuisiin sademääriin, jotka heijastuvat puulustojen arkistoon. Tämä on aikaisinta rekisteriä auringonpilkkujen syklisyydestä ja osoittaa samanaikaisesti sen pitkäaikaisen vakaan jaksoittaisuuden vähintään 300 miljoonan vuoden ajalta. https://pubs.geoscienceworld.org/geology/article-a...

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Ja YLE:n aamulähetyksessä mainittu Lapin matalien tuntureiden metsittyminen, johtunee alailmakehän hiilidioksidimäärän lisääntymisen parantamista kasvuolosuhteista ennemmin kuin YLE:n agiteeraamasta ilmaston lämpenemisestä +(-)0,1 asteella.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Kaikkein suurin ihmisvaikutus hurrikaaneissa tulee siitä kun rakennetaan sinne minne ei pitäisi ja tuhotaan sellaista mitä ei pitäisi tuhota.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Yksittäisen hurrikaanin tai edes yhden vuoden hurrikaanikauden perusteella on vähän paha mennä sanomaan mitään mahdollisesta ihmisen hiilidioksidivaikutuksesta.
IPCC ahdistui ajan myötä siihen, että trooppiset syklonit ovat lisääntyneet vain Pohjois-Atlantilla ihmisperäisen ilmastonmuutoksen vaikutuksesta. Tässäkin lienee mukana se tilastovirhe, että ennen lentokoneaikakautta keskimeren hurrikaanit jäivät tilastoista pois.

Sittemmin on keksitty, että harvempina esiintyvien hurrikaanien voima lisääntyy, vaikkei kokonaislukumäärä tai kokonaisenergia lisääntyisikään. Tästä näkyy jotain tilastollista perää olevankin, muutamilta viime vuosikymmeniltä.

Atlantille Saharan suunnalta tulevan hienon pölyn on sanottu ehkäisevän hurrikaaneja. Tämä vaikutus olisi ehkä jotenkin sukua tuolle kosmiselle vaikutukselle, eli kyse olisi aerosolien muodostumisherkkyydestä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset